Avui s'ha presentat a les oficines de ENDESA a Palma un nou volum de l'Anuari Ornitològic de les Balears (AOB), la revista especialitzada en ornitologia que edita el GOB, i que compleix enguany el seu 25 aniversari. Aquest anuari compta amb el suport d'ENDESA des de fa ja 19 anys. Es tracta de l'Anuari Ornitològic més antic d'Espanya i gairebé l'únic, juntament amb el de la Comunitat de Madrid, que es publica anualment.
El nivell assolit per l'AOB va quedar ben reflectit en el darrer Taller de la Biblioteca Nacional, on es marquen una sèrie de paràmetres per qualificar les revistes científiques a nivell estatal, i que va considerar l'AOB una de les 19 revistes científiques millor qualificades de l'estat. L'Anuari del GOB s'intercanvia amb aproximadament 140 revistes de caire científic de tot el món, algunes de llocs tan llunyans com Austràlia o Japó, tot i que no totes versen sobre ornitologia.
L'AOB és elaborat per un Editor, un Comitè Editorial amb representants de les diferents illes i un Comitè Assessor per a cada nou volum editat, a més d'una gran quantitat de persones i institucions que hi aporten diferents dades i que enguany ha arribat a la xifra de 182 col•laboradors i 11 institucions públiques i privades.
L'AOB ha tingut tots aquests anys una important funció de divulgació de fets i treballs que s'han dut a terme a les Illes Balears. Al volum 25 apareixen 3 articles, un sobre els avanços en l'estudi de les poblacions de les aus al llarg del temps, un segon sobre l'estat de conservació de l'abellarol a Mallorca, preciós aucell motiu de la portada de l'anuari i que es troba en un decliu important; i un tercer sobre la revisió de l'estatus del formiguer a Mallorca. També hi trobam 5 notes breus, dues sobre noves colònies de cria, una de l'esplugabous a Binissalem, una sobre la falzia pàl•lida a Inca, una tercera sobre una nova espècie que cria a Balears, el pinsà trompeter, una nota breu sobre la important migració i hivernada de l'aligot a Mallorca durant el 2010; i finalment, una nota sobre el recompte d'aus aquàtiques i limícoles realitzada a les Illes l'any passat.
A més dels articles i les notes breus, l'Anuari té una segona part molt important amb la publicació d'una selecció dels registres ornitològics rebuts al GOB, i, finalment, una tercera part seccions fixes, per exemple sobre l'estatus de les aus a les Illes Balears.
http://www.tribunamallorca.org/not%edcies/medi-ambient/l%92anuari-ornitol%f2gic-de-les-balears-arriba-al-seu-25-aniversari/
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada